30 Eylül 2009 Çarşamba

iLiKETRAiNS - Sea Of Regrets


Tarihî olayların üzerinde en durulan, bir o kadar da üzüntü verici özelliği "tekrarlanamaz" olmasıdır. O zamanlarda, belki de çok olağanüstü olayların vuku bulmuş olması ihtimâli insanı heyecanlandırıyor. Lâkin, bu olayların o dönemde yaşanıp, anlık bir parlama ile bitmiş olması, insanı üzen nokta. Bir saniyenin, ertesinde aynı saniye olmaması, o saniye içinde olan olayların bir sonraki saniyede tekrarının olmaması insanın içine ister, istemez üzüntü veriyor.


Bu gibi durumlarda, alternatif tarih kaynakları araya giriyor. 1. elden, o döneme ait bulgular ile, o tarih canlandırılmaya, bir nebze olsun hatırlanmaya çalışılıyor. Ne kadar başarılı olduğu tartışılır. Fakat, bu değerlerin bir şekilde unutulmaya yüz tutmamış olması da, bir o kadar sevindiriyor insanı.


Bunun ötesinde, bu kaynaklardan yararlanılarak, ortaya konulan materyâller var. Şiirler, destanlar, hikâyeler bu tarihi kaynakların yaşattığından çok daha vurgulu ve duygulu hissettiriyor, bu tarihî olayları. Kaynaklar olaylara dair ipucu veriyorlarsa veyahut vermeyi amaçlıyorlar ise, bu tür materyâller, bilhassa, o ortamı yaşatmayı, olan olayları kamera çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi ön plânda tutuyorlar.


iLiKETRAiNS işte, benim gözümde, bu amaç ile ortaya çıkmış bir gruptur. İngiltere'nin kültleşmiş tarihî sayfalarına birer bakış daha atmak, bu sayfaları ellerinden geldiği kadar dinleyiciye hissettirmek için ortaya çıktılar. Bunu yaparken, eski yöntemlerden daha farklı bir yol çizdiler. Kendi türünün temsilcisi oldular. Türlü post-rock grupları müziklerinde liriklere ya yer vermeyip, ya da tamamen uydurma bir dil kullanmalarına karşın, iLiKETRAiNS safî bir İngilizce, vurucu cümleler ve tarihin tozlu sayfalarına ziyaretler ile, post-rock nezhinde bunun tam tersini yapıyor. Bunun iyi veyahut kötü olduğunu tartışmanın, bunun altında anlam aramanın yeri kesinlikle burası değil.


A Sea Of Regrets de, grubun çizgisini bozmayarak, kaliteli bir single oluyor, benim gözümde. David lirikleri, gitarı ve o gamlı sesi ile, bam tellerimize dokunmayı bir kere daha başarıyor.


DOWNLOAD

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder